Container löste Försvarsmaktens problem

Försvarsmakten behövde en ny lektionssal till sin batteriutbildning. Lösningen blev en container från Algeco, som satte i gång idéarbetet om hur framtidens lokaler kan utformas.
– Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Per Kristiansson, på Ledningssystemavdelningen.

Hur ska man tänka när man har platsbrist men samtidigt är i behov av en lektionssal som endast ska användas ett par veckor per år? Det var precis den utmaningen som Försvarsmaktens Tekniska Skola stod inför i våras när de behövde en specialsal för batteriutbildning.
Då kontaktade de Algeco, som tog fram en containerlösning som gör att de kan undervisa var som helst i landet och i vilken miljö som helst.
– Det enda vi behöver är en väderskyddad plats och ström. Nu ska vi bara få in en kaffebryggare också. Allt annat har vi med oss, säger Per.

Per Kristiansson lyfter fram smidigheten och flexibiliteten som två av de stora fördelarna med containern. Den kan lätt tas med ut på fält för att bli en naturlig del av övningarna. Genom att inte ha en stationär utbildningsplats kan dessutom containern komma till studenterna i stället för tvärtom minskar resdagarna rejält. Dessutom innebär det betydligt mindre kostnader för såväl hotellrum som traktamenten, i och med att Försvarsmakten räknar med att mellan 50 och 100 personer ska gå utbildningen.
Även kostnaderna för inköpet av containern skapar ekonomiska fördelar.
– Det blir inte mycket till nybyggd lektionssal för samma peng. Och om det skulle visa sig att vi inte behöver utbilda lika många i framtiden behöver vi inte stå med en fin och dyr lektionssal till ingen nytta. Containern är bara att tömma och sälja.

Efter den lyckade satsningen har Per Kristiansson insett att containern även lämpar sig utmärkt för fler utbildningar.
– Jag kan tänka mig tre, fyra andra områden som vi kan anpassa efter samma koncept. Vi tror att den största framgångsfaktorn är att hålla det enkelt, säger Per och fortsätter:
– Jag har arbetat hårt i många år och är inte intresserad av att arbeta hårdare, bara smartare. Det är bara fantasin som sätter gränser. Och som tur är har jag ingen fantasi, säger han och skrattar.

Foto & Text: Per Kristansson, efterberarbetad av Mediaspjuth