Internationella kvinnodagen 2025 – ett tillfälle att lyfta inkludering och det som finns kvar att göra!
På Algeco värnar vi om rättvisa och inkludering i allt vi gör. Men hur lever vi upp till dessa kärnvärden? Och vad finns kvar att göra? Terje Vatne Næss, HR Director Nordics, och Ine Lærum Håland, Personalchef Algeco Norge, svarar.
– Vi försöker skapa en inkluderande miljö för alla i stället för att visa upp olikheter, konstaterar Terje Vatne Næss.
Hur synliggörs ert arbete med jämställdhet i en rekryteringsprocess?
– Jag är ansvarig för mellan 90 och 100 medarbetare i Norge. 76 av dessa är män och 20 är kvinnor, som arbetar på olika avdelningar i landet. I en rekryteringsprocess, om vi har två likställda kandidater vad gäller kvalifikationer men med två olika kön, är vår policy att välja kvinnan, berättar Ine.
– Vår rekryteringspolicy ska öka andelen kvinnor. Vi verkar i en mansdominerad bransch. Vårt mål är att den totala andelen kvinnor ska vara 50 procent. Vi är inte där i dag, men ska ta oss vidare. Kvinnor är en allt för stor resurs för att förbises, fyller Terje i.
Vad är den procentuella andelen kvinnor inom Algeco Nordics ut just nu?
– Procentsatserna varierar inom Algeco Nordics. I Sverige har vi runt 17 procent kvinnor, I Danmark nästan 23 procent, i Finland 27 procent och i Norge har vi precis passerat 20 procent. I vår produktion i Estland är 5 procent kvinnor. Det gör att Algeco Nordics som helhet är 13 procent kvinnor, säger Terje och fortsätter:
– I övriga skandinaviska länder har vi goda möjligheter att öka andelen kvinnor genom målinriktad rekrytering och vara tydliga med beskrivningar av lediga tjänster. I Estland och produktionen, är det mer kulturellt betingat vad gäller specifika roller. Därmed är omställningen mer utmanande, men det stoppar inte oss.
Motverka lönegap och främja ekonomisk jämställdhet – hur integreras det i ert arbete?
– När vi har lönejusteringar har vi också fokus på jämställd lönutveckling. Och har haft framgång i att utjämna skillnader i löner mellan kön, svarar Ine.
Går utvecklingen åt rätt håll inom byggbranschen?
– Vi är en del av arbetsgivarföreningen, och tillsammans med facket, önskar vi få fler kvinnor att välja för oss relevanta utbildningar. Vi är i en omställning och ser att kraven på högre utbildning främjar kvinnor med det kommer en större andel kvinnor inom branschen, avslutar Terje.
På internationalwomensday.com kan du läsa mer om hur du kan göra skillnad.