Gångbro av containrar: ”En eye-catcher”

I somras avgjordes bilracet Autoseum Oldtimer. Mitt på banan stod en upplyft 40-fotcontainer – idealisk som gångbro och reklampelare.
– Vi är jättenöjda med leveransen. Det är en riktig ”eye-catcher”, säger Björn Stensson, medlem i den ideella föreningen Autoseums vänner, som arrangerar tävlingen.

Inspirationen, att använda containrar som gångbro över tävlingsbanan, kommer från Köpenhamn Grand Prix. Skillnaden i Simrishamn är att de står där permanent. Och visst fungerade det lika bra när Autoseum Oldtimer arrangerades i somras, där förkrigsbilar gjorde upp om titeln i tävlingsformen regularity.
– Förarna ska köra runt banan på en idealtid med en så liten tidsdifferens på varven som möjligt. Det är gamla bilar som är riktigt sevärda för publiken, säger Björn, som själv satt framför ratten i en av bilarna.

Föreningen Autoseums vänner vände sig till Algeco för att köpa in containrarna till tävlingen, som kördes i anslutning till Autoseums lokaler. Ett av Europas läckraste motormuseer.
– Vi valde nya, fräscha containrar och det blev väldigt bra. Det fungerar också säkerhetsmässigt, vilket det måste enligt Bilsportförbundets regler. Sedan är det en bonus att det blev snyggt. När så mycket publik kommer på besök får det inte se apa ut.
– Tiofotarna, som den stora containern står på, används som förråd för material och står stabilt på betong. De fyller helt klart sin funktion.

Den 12 augusti är det dags för Autoseum Oldtimer 2023. Och Björn längtar redan.
– Förhoppningen är att det ska bli vanligare med sådana här evenemang. Man ser sällan de här bilarna ute på racerbanor, men kanske kan man få in liknande tävlingar vid STCC-evenemang. Det är en riktig publikfest och väldigt roligt att arrangera.