Kaffeentreprenören serverar från container

Efter att ha sålt Johan & Nyström trodde sig Johan Damgaard vara färdig med kaffe. Men branschen behövde och ville annat. Nu driver han Lykke Kaffegårdar med servering från en container på Nytorget i Stockholm.
– Vi kan modifiera den hur vi vill. Oavsett behov kan det faktiskt lösas med en container, säger han
.

Det är hållbarhet i alla led som står i fokus på Lykke Kaffegårdar, Johan Damgaards nya satsning i branschen. Utöver att servera hållbara produkter är företaget exempelvis delägare i odlingarna som de hämtar sina bönor från.
– Allt sköts schyst, från planta till kopp. Dessutom är några av bönderna delägare i vårt företag. Det blir som en cirkulär kedja, där vi ser till att återinvestera i gårdarna, säger Johan.

På Nytorget i Stockholm serveras kunderna under sommarhalvåret från en container.
– Det finns en väldigt fin återbruksgrej med containrar. Det går till exempel att använda de uttjänta till något annat, trots att de kan ha färdats runt jorden flera gånger om. Sedan passade det väldigt bra när vi bestämde oss för att inte bygga något permanent.

Under det senaste vinterhalvåret har Johan haft containern förvarad på Algecos depå i Bro. Och faktum är att han har haft idéer kring vad man kan använda dem till tidigare.
– Vi skulle bygga kontor för Johan & Nyström i en befintlig lagerlokal. Då tänkte jag att vi kanske kunde använda containrarna som kommer tillbaka med råkaffe och bygga rummen av dem. Vi skissade på en kontorsmiljö men tyvärr visade det sig att det blev svårt med brandreglerna inomhus. Men alla rum fick till slut måtten från containrar.

Är planen att få Lykke Kaffegårdar att växa på fler platser?
– Ja, det kan absolut bli aktuellt. Vi vill hitta rätt lägen, men kommunerna är ofta kinkiga när det kommer till byggtillstånd. Det är något som vi skulle kunna komma runt med containrar. Så som det har fungerat på Nytorget är perfekt, det är en väldigt smidig lösning, säger Johan.

Vill du veta mer om detta eller andra projekt? Sänd oss ett mail!