Kontorsmoduler på kärnkraftverket

Kärnkraftverket Forsmark är inte bara Sveriges och Vattenfalls enskilt största elproducent, utan även en av Östhammars kommuns största arbetsgivare.
Många av de anställda arbetar i moduler som är levererade av Algeco.
– Vi har en tajt dialog och de är väldigt lösningsorienterade, säger Johan Landberg, Vattenfall, RE Manager för fastighetsförvaltningen Region Forsmark.

Samarbetet mellan Vattenfall och Algeco går långt tillbaka. I uppemot 20 år har kärnkraftverket hyrt moduler till verksamheten, som ligger 15 mil norr om Stockholm. I dag är den totala arean på det Forsmark hyr av Algeco cirka 7 000 kvadratmeter.
– I huvudsak är det moduler i två plan som främst består av kontor och mötesrum. Men vi har även en speciellt inredd etablering för företagshälsovård, och historiskt har vi även hyrt in omklädningsrum och boendemoduler för våra årliga revisionsavställningar av kraftverken. Det är ett bra byggnadssätt för att snabbt få lokaler på plats. Dessutom är de byggda inomhus, vilket minskar risken för fukt i konstruktionen när de väl ska etableras på plats, säger Johan Landberg.

Hur påverkar det leveransen att modulerna står intill ett kärnkraftverk?

– Just själva modulerna behöver inte modifieras på något sätt då de används för konventionell verksamhet. Däremot ställer det lite extra krav på leverantören – att de är säkerhetsupphandlade och säkerhetsklassade.

Genom årens lopp har samarbetet utvecklats och Johan Landberg beskriver att de har en tajt dialog mellan varandra.
– Algeco är väldigt öppna för att hitta lösningar på våra frågor. Det känns som att det mesta är möjligt. Vi har också fått bra gehör på att se över underhållet på de moduler som har stått hos oss länge och börjar bli slitna, säger han.

Maria Adriansson är en av dem som jobbar i några av de moduler som precis nyligen har rustats upp rejält. Hon arbetar som utbildare på KSU, Kärnkraftsäkerhet och Utbildning, som ansvarar för att kompetenssäkra personalen på de svenska kärnkraftverken.
– På ena våningsplanet där vi jobbar har vi haft ett lunchrum med kök och sittplatser. Det har haft gula plastmattor och en gammal interiör som delvis har varit slitet och inte så uppiggande, säger hon och fortsätter:
– Men nu, med hjälp av Algeco, Vattenfall och möbelleverantören Senab, har vi tillsammans fått till en uppfräschning som är jättebra. Vi har lagt en ljuddämpande matta, fått ett nytt möblemang och en kökslösning som är mycket bättre. Även foder och lister har blivit ommålade. Dessutom har även korridorslängorna renoverats helt enligt den tidsåldern vi lever i. Det har blivit en stor förändring och ökat såväl trivsel som välmående på arbetsplatsen, avslutar Maria Adriansson.

Maximodulen

Flertalet av modulerna på Forsmark är av modellen Maximodulen. Det är ett av Algecos mest välbeprövade modulkoncept, med oslagbar flexibilitet tack vare sina flyttbara väggar. Den har oändliga anpassningsmöjligheter och innehåller den viktigaste tekniken.

Vill du veta mer?  Kontakta oss här!