Banbrytande etablering med ambitionen att sänka CO2-avtryck

I mitten av juni inviger vi äntligen Algecos nya etablering i Umeå. Byggd med ambitioner om att sänka vårt C02-avtryck. Enligt våra nuvarande beräkningar räknar vi med en 50-procentig sänkning av C02-utsläpp jämfört med en referensbyggnad. Servicecentret består av en stor verkstadsdel i trä och nio restaurerade moduler som bildar kontor på 300 kvadratmeter.

– Anläggningen sticker verkligen ut från mängden, säger Timmy Grape, servicecenteransvarig Algeco Sweden.

På den drygt 11 000 kvadratmeter stora tomten etablerar Algeco sitt första servicecenter i norra Sverige. En stor satsning i en region som har vuxit kraftigt för företaget under de senaste åren.

Med den nya anläggningen ska det bli ännu större framöver. Tanken är också att visa såväl potentiella som nuvarande kunder hur man kan utforma industritomter för framtiden.

– Det är ett banbrytande servicecenter, som har hållbarhet i fokus. Såväl för medarbetarna som för naturen i stort. Det kommer att bli Algecos lighthouse och en föregångare inom bolaget, samtidigt som vi vill inspirera andra till att göra likadant, säger Timmy Grape.

– Uppe på ett berg kommer vi exempelvis att ha en glascontainer, där vi ska utbilda besökare om Algecos väg mot Net Zero 2050 och vår hållbara byggprocess.

Målet har hela tiden varit att bygga ett servicecenter med så lite CO2-påverkan och så mycket energismarthet som möjligt. Den värms upp av bergvärme och med hjälp av en 100 kilowatts solanläggning, som är installerad på taket.

I stället för sandwichpaneler är verkstaden byggd i trä, med en hållbar betong för att hålla nere koldioxidpåverkan i bygget. Till verkstaden kommer nio moduler att dockas på via en sluss. De i sin tur kommer att innehålla åtta kontor, två konferensrum, ett kök och en teknikdel. För att skapa en enhetlig känsla har modulerna och slussen dessutom ”klätts in” med en träfasad.

– Här har vi valt att återanvända gamla moduler. Bland annat för att visa att det inte bara är möjligt, utan också att det går att restaurera dem riktigt snyggt och skapa väldigt användbara verksamhetslokaler, säger Timmy.

I projektet har säkerheten och personalens välmående prioriterats högt. Det märks såväl inomhus som på industriområdet i stort.

– Vi vill ta ett stort socialt ansvar. Byggnaderna har exempelvis stora fönster som släpper in mycket naturligt ljus. Sedan har verkstaden jätteportar, vilket underlättar in- och uttransporter av modulerna. På området har vi även en stor grönyta, där medarbetarna kan ta en paus och stänga av jobbet en stund i lugn och ro.

Under 2019 anställdes den första Algeco-medarbetaren i Umeå. Nu består teamet av fem personer. Men med ett helt nytt servicecenter och starkare lokal närvaro tror Timmy Grape att det här bara är början.

– Regionen har en enorm potential, samtidigt som moduler på många sätt är framtidens byggnadssätt. Det här kommer att bli fantastiskt, säger han.


Är du i behov av moduler?

Kolla in vårt produktutbud här!