Slussen fick smart och smidig lösning på begränsad yta

Bygg- och fastighetsbolaget Implenia behövde tillfälliga personallokaler under renoveringen av Slussen i Stockholm.
Men hur bygger man funktionsdugligt på en liten yta?
Algeco löste uppgiften
.

Söder Mälarstrand i Stockholm. Bergvägg på ena sidan och vältrafikerad väg på den andra.
– Att arbeta inne i centrala Stockholm är alltid en utmaning. Platsen var begränsad med lite utrymme att spela på, men just sådana projekt passar oss väldigt bra. Och just det här var ett av de enklaste för oss, säger Lars Polteg, ansvarig säljare hos Algeco.
– Vi har tidigare arbetat tillsammans med Implenia, mer centralt inne i Stockholm, så de visste att vi kan vara flexibla i vårt arbetssätt.

Planering gjordes, markytan förbereddes och bodarna, som hämtades från Enköping, började monteras på det smala utrymmet. När allt var färdigbyggt stod den nya personalbyggnaden på plats, tillverkad av 24 tillfälliga bodar i två plan med bergväggen som bakgrund.
Byggnaden var på 330 kvadratmeter fördelat på omklädningsrum, dusch, wc, matsal och kontorsutrymmen. Dock fanns det inget avlopp att tillgå, men det ordnade sig tack vare en avloppspump.
– Tillsammans med kunden löste vi allt som behövdes för att skapa smarta och smidiga arbets- och personalutrymmen. Inkommande vattnet fick dras cirka 90 meter och slangen fick fästas på bergssidan, inkluderat isolering /värmekabel. Det var det lite pyssel med. Sedan satte vi en pump som transporterade avloppet till en fem kubikmeter stor tank utanför bodarna, säger Lars.

Efter två år på plats var det dags att transportera bort bodarna. Nio av dem hamnade på en ny byggarbetsplats på Gullmarsplan i Stockholm, medan resten skickades tillbaka till utgångsplatsen i Enköping.
– Vi tog bort dem i slutet av mars, samtliga på en och samma dag. Det är också en utmaning, men det fungerade väldigt smidigt.
– Bodarna kan säkras på containerfästen på lastbilarna vilket gör dem än säkrare att transportera mellan uppställningsplatserna. Det är ytterligare en fördel med våra bodar som transportbolagen gillar.

Och kunden var nöjd – ännu en gång.
– Ja, absolut. Vi har inte stött på något krångel alls under åren som bodarna stod på plats utmed Söder Mälarstrand.